V ponedeljek, 26. 1. 2015, je 57 učencev sedmega razreda odšlo v TŽVN v dom Breženka v Fiesi. Spremljale smo jih štiri učiteljice: Marjeta Žibert, Jožica Marter, Gordana Pugelj in Andreja Peklaj Zibelnik. Ob 11. uri smo prispeli v dom, kjer smo se najprej namestili po sobah, po kosilu pa že začeli z delom po skupinah. Učenci so bili razdeljeni v 10 heterogenih skupin.

Teden je bil predvsem naravoslovno obarvan, spoznavali in preučevali smo življenje v obrežnem morskem pasu, nabirali morske rastline in jih opazovali pod mikroskopom. Opravili smo fizikalno-kemijske meritve in si ogledali jezeri v bližini doma. Sprehodili smo se do Pirana in si ogledali kulturno-zgodovinske znamenitosti mesta. V sredo smo se odpravili na daljši pohod do strunjanskih solin, Mesečevega zaliva in do strunjanskega križa, kjer se nam je razprl enkraten pogled po Tržaškem zalivu. Pot smo nadaljevali skozi tunel do Portoroža, kjer smo se posladkali s sladoledom, nakupili nekaj spominkov in se vrnili v dom. Prehodili smo kar 15 km.

Preizkusili smo se tudi v kuhanju in pod budnim očesom učitelja Žige pripravili »pedoče na buzaro«. Najprej smo se podučili o školjkarstvu, nato smo klapavice očistili in pripravili začimbe. Marsikdo je školjke jedel prvič.

Prosti čas smo preživljali z igranjem nogometa, košarke, namiznega tenisa ali pa v prijetnem pogovoru s sošolci.

Ves teden pa smo se pripravljali na zaključni večer, ko smo pod vodstvom učiteljice Gordane Pugelj izdelovali oblačila. Iz ostankov blaga, s pomočjo škarij in spenjača so nastale čudovite kreacije, ki so jih učenci predstavili na modni reviji, ki se je nato zaključila s plesom.

Žal pa je v petek zaradi slabega vremena izlet z ladjico odpadel, zato smo ostali v domu in si krajšali čas z ogledom filma o ribištvu, barvanjem mandal in reševanjem sudukujev. Sledila je še podelitev pohval najboljšim skupinam, ki so ves teden tekmovale v znanju poznavanja sredozemskega rastja, lokostrelstvu ter topografski in geografski orientaciji.

Preživeli smo čudovite dneve, sicer obsijane s soncem, vendar izredno mrzle, še posebno ko je zapihala burja, vendar nas to ni motilo, da se med nami ne bi stkale prijateljske vezi.

Za vse nas je bila to lepa in nepozabna izkušnja.

Marjeta Žibert

(Skupno 1.655 obiskov, današnjih obiskov 1)