Nekoč je živela zgodba, ki so jo pripovedovali po vsem svetu. Pravzaprav zgodba ni bila le ena, ampak jih je bilo več. In svetu so začele pripovedovati o neubogljivih deklicah in skušnjavskih volkovih, o steklenih čeveljčkih in zaljubljenih kraljevičih, o pametnih mačkih in majhnih kositrnih vojakih, o prijaznih velikanih in tovarnah čokolade. Svet so napolnile z besedami, pametjo in izjemnimi liki. Vabile so k smehu, k čudenju, k sobivanju. Osmislile so svet. In te zgodbe se odtlej množijo in nam tisoč in enkrat pripovedujejo, kako lepe so. Nekega dne se bo katera od teh zgodb zagotovo vrnila v naše življenje in nam prinesla ustvarjalno rešitev za težavo, ki nam bo stala na poti. Te zgodbe združujejo različne kulture, pretekle čase in generacije, da bi nam pripovedovale o enakosti – da smo vsi enaki: TISTI IZ SEDEMNAJSTEGA STOLETJA IN DANAŠNJI LJUDJE, KI BEREMO ZGODBE NA MEDMEREŽJU: STARI STARŠI, STARŠI IN OTROCI, LJUDJE RAZLIČNIH KULTUR, NARODNOSTI IN RAS. Zgodbe izpolnjujejo vse ljudi na enak način, ker smo – kljub ogromnim razlikam – globoko v sebi vsi junaki teh zgodb. Torej pripovedujte in negujte zgodbe, pravljice, povedke, legende, posvetite se dobrim zgodbam, dobrim knjigam, veliko jih je, ki samo čakajo, da jih vzamete v roke in se potopite v daljne svetove in usode literarnih junakov. In pridite kaj k nam, v knjižnico na obisk!

Mesec april zaznamuje kar nekaj datumov, povezanih s knjigo in z branjem:

2. april, mednarodni dan knjig za otroke; 20. april, dan slovenske knjige;

23. april, svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

2. april je mednarodni dan knjig za otroke, ki ga je Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) proglasila leta 1967. In zakaj prav 2. april? Na ta dan se je namreč leta 1805 rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen, ki ga pozna skoraj vsak otrok. Pokroviteljica dneva knjig za otroke je Mednarodna zveza za mladinsko književnost, ki ob tej priložnosti vsako leto pripravi poslanico, ki obide svet. Mednarodni dan knjige za otroke vedno spremljata tudi poslanica in plakat, ki ju prispeva katera od članic zveze za mladinsko književnost. Tokrat je zanjo poskrbela Brazilija. Poslanico, ki jo lahko preberete v šolski knjižnici in nosi lepo sporočilo, je napisala brazilska pisateljica Luciana Sandroni, plakat pa je ustvaril ilustrator Ziraldo.

Od slovenskih pisateljev sta bila avtorja mednarodne poslanice leta 1968 France Bevk in leta 1970 pisateljica Ela Peroci, v v samostojni Sloveniji pa leta 1997 pesnik Boris A. Novak. Njegovo poslanico je ilustriral Matjaž Schmidt.

Na mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu prirejajo branja, podeljujejo nagrade, odpirajo razstave in razmišljajo, kako obdržati bralno kulturo med mladimi.

V šolski knjižnici smo se dogodku pridružili z razstavo otroških in mladinskih knjig, ki govorijo o knjižnici in branju in z razstavo Andersenovih pravljic. V aprilu pa bomo organizirali tudi bralni maraton za vse učence od 6. – 9. razreda, ki boste osvojili bralno značko. 2. april je namreč uradni zaključek branja za bralno značko.

Naj nas branje bogati še naprej!

Vsaka beseda in z njo vsaka stran

me peljejo v vsemir in čas neznan

in na razpetih krilih domišljije

vihrava morja preletim, celin daljine.

S stranjo prebrano vsako

spoznanje mi posveti,

da v družbi z dobro knjig

najlepše bo živeti

(Skupno 158 obiskov, današnjih obiskov 1)