V petek, 22. aprila 2016, smo na OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani praznovali mednarodni dan knjig in se tako pridružili vseslovenskemu projektu »Noč knjige«, ki je potekal v mnogih kulturnih središčih po vsej Sloveniji. Zopet smo se družili ob branju, pesmih in pogovoru. Organizirali smo namreč že šesti »BRALNI MARATON«. Druženje smo začeli zvečer in vztrajali vse do jutra. Res je, noč smo preživeli v šoli in se imeli super. Program je bil pester in je obetal veliko zanimivega.

Ob 18.00 smo se vsi udeleženci zbrali v prostorih šole. Najprej smo se pod vodstvom naše specialne pedagoginje Mojce Bohinc s sproščenimi igricami malo povezali med seboj, da so energije zaokrožile med nami. Potem nas je s svojim obiskom razveselila znana mladinska pisateljica Nejka Omahen. Povedala je veliko zanimivega o sebi, svojih pisateljskih začetkih in strasti do pisanje. Ob slovesu se je podpisala tudi v nekaj svojih knjig, ki jih imamo v šolski knjižnici.

Takoj nato pa smo že jadrali vsak s svojo knjigo v rokah po neskončnih prostranstvih. Kar pozabiš na vse okoli sebe in se prepustiš domišljiji.

Malo lačne in že rahlo zaspane nas je predramil vonj iz šolske kuhinje. Zadišalo je po pici in sveži zelenjavi. Dobro smo se najedli, saj je bila pred nami dolga in pestra noč.

Čeprav smo drug drugega poznali, če ne drugače vsaj po imenu, smo se predstavili še malo bolj. Vsak si je izbral fotografijo, ki ga je najbolje predstavljala. Presenečeni smo bili, kaj vse počnejo naši učenci v svojem prostem času, koliko raznih interesov in hobijev gojijo in kako zelo so iskreni.

Potem je bilo na vrsti novo presenečenje. Obiskali so nas štirje mladi člani KUD Dolsko, ki so nas s svojo energijo, idejami in smehom dodobra razgibali in nasmejali. Bilo je zabavno in hkrati poučno.

In spet smo smuknili na svoje blazine ter se potopili v svet domišljije in knjižnih junakov.

A program je bil pester in že nas je čakal sprehod v naravo z baklami. Posebno doživetje, ki ga ne pozabiš kar tako. Z baklami in s knjigami  mladinske poezije pod roko smo se odpravili med polja. Polna luna je spremljala vsak naš korak in nam svetila v noč. Ste že kdaj ponoči brali pesmi na prostranem polju? Poskusite!!

Ob vrnitvi  je bilo na vrsti knjižno obdarovanje. Vsak učenec je namreč prinesel eno knjigo, ki jo je želel podariti. Vse knjige smo razstavili na lepo okrašeni mizi v šolski knjižnici, se postavili okoli nje in si jih v tišini ogledovali. Ko si začutil, da ti je določena knjiga še prav posebej všeč, da te »kliče«, si jo vzel za svojo. In res smo čutili, kako nas knjige vabijo s svojo energijo.

Ura je bila pozna, mi pa še prav nič zaspani, zato smo hitro smuknili k svojim knjigam, ki so nas že nestrpno čakale. Še prej pa nas je naša specialna pedagoginja Monika Stojko popeljala v svet sprostitve in umirjenosti. Nekateri so z branjem vztrajali pozno v noč, drugi so oči zatisnili nekoliko prej.

Jutro je prišlo skoraj prekmalu, potrebno je bilo pospraviti dvorano in se počasi posloviti.

Še slovo… Posedli smo v krog, zbrali svoje misli in občutke ter jih na velik plakat tudi zapisali. »Branje je znanje.«, »Najboljša knjiga je najboljša družba.«, »Branje spreminja svet«, »Bralni maraton je zakon.«, »Večer je bil super.« je zapisano na njem.

In na koncu še velika zahvala:

Naši kuharici Bredi, ki nam je v poznih večernih urah pripravila večerjo in je poskrbela tudi za polnočni prigrizek in zdrav zajtrk.

Hvala tudi domačim gasilcem, ki so nas zopet vso noč varovali in nas spremljali. Z njihovo prisotnostjo smo se počutili mnogo bolj varno, zato smo lahko nemoteno izpeljali vse načrtovane aktivnosti.

šolska knjižničarka in mentorica projekta: Andreja Peklaj Zibelnik

Vtisi učenk: [ddownload id=”5033″ style=”link” text=”Erin Škulj”], [ddownload id=”5034″ style=”link” text=”Zala Žnidarič”] in [ddownload id=”5035″ style=”link” text=”Maša Peterka”].

(Skupno 892 obiskov, današnjih obiskov 1)