Akcija Simbioza se je l. 2011 začela kot model računalniških delavnic za starejše. Mladi prostovoljci so jih v enem tednu naučili osnov uporabe računalnika. Brezplačne delavnice so temeljile na medgeneracijskem sodelovanju in prenosu znanja z mladih na starejše. Simbioza je v treh letih (2011-2013) povezala več kot 15.000 starejših in 9.000 mladih po vsej Sloveniji v vseslovenski akciji računalniškega in internetnega opismenjevanja.

Zaradi nadvse pozitivnega odziva splošne javnosti so se snovalci Simbioze odločili, da akcija preraste v trajnostni medgeneracijski projekt, ki koristi otrokom, mladim, odraslim in starejšim.

V letu 2014 so se lotili novega projekta Simbioza Giba s sloganom “Gibanje je življenje in življenje je gibanje”.  Dosegli so, da so se generacije povezale preko športa. Starejši so lahko teden dni spoznavali nove športe in se udeleževali različnih vadb v različnih športnih objektih na več kot 300 lokacijah po celotni Sloveniji. Akcijo so ponovili v letih 2015 in 2016.

Leta 2017 je ekipa Simbioza organizirala novo vseslovensko akcijo “PAMETNI S PAMETNIM”, kjer so številni (mladi) prostovoljci po vsej Sloveniji starejše učili uporabe pametnih telefonov in tabličnih računalnikov.

Lani in letos so ponovno povezali vse generacije med gibanjem. Svoja vrata so odprli zdravstveni centri in domovi, šole, vrtci, domovi starejših občanov, športni objekti, prostovoljska rekreativna društva in druge lokacije, ki so želele zagotoviti zabavo prek medgeneracijskega gibanja in predstavitev novih in obstoječih vadb za vse generacije.

Simbiozi se je letos pridružila tudi naša šola. Mlajši in starejši smo se družili v Dolu in Dolskem skozi ves dan v četrtek, 17. 10. 2019. Otroci, mame in očetje, babice in dedki in drugi sorodniki so tekmovali v štafetnih igrah in igri med dvema ognjema, se lovili in plesali kot (stari) starši v svojem otroštvu. Sledilo je sproščeno druženje s prigrizkom.

Na Simbiozi je sodelovalo 310 učenk in učencev od 1. do 5. razreda, 122 staršev in starih staršev, (pretežno stari starši, staršev je bilo malo) ter 21 učiteljic in učiteljev. Vsi s(m)o bili navdušeni, saj je bilo druženje za vse zabavno. Otroci so spodbujali starše in stare starše in kar pokali od ponosa, da so prišli k njim v šolo.

Cilj vseslovenske akcije Simbioza Giba je promocija zdravega in aktivnega življenja in druženja vseh generacij. Tudi v prihodnje bomo sodelovali pri Simbiozi.

Mira Bokalič in  Nataša Polanec

(Skupno 208 obiskov, današnjih obiskov 1)