15. novembra 2019 bomo s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili DAN SLOVENSKE HRANE. Vse sestavine zajtrka (maslo, med, kruh, mleko in jabolko) so lokalnega izvora in večina tudi ekološkega.
V zdravi prehrani se priporoča uživanje rednih obrokov, kar je štiri do pet obrokov na dan. Tisti, ki uživajo najmanj štiri obroke dnevno, to je zajtrk, kosilo, večerjo in eno malico, imajo boljše delovanje telesne presnove, boljši občutek sitosti in manj možnosti za prenajedanje.
Zdravo je pojesti toliko obrokov, da imamo stalno ravno prav poln želodec. S tem se izognemo možnosti, da bi pojedli preveč v enem samem obroku.
Raziskave kažejo, da manjkajoči obroki povzročijo, da pri naslednjem obroku pojemo več in predvsem manj kvalitetno. Tisti, ki opuščajo zajtrk, navadno uživajo manj kakovostno prehrano, ta pa je revna z vlakninami in bogata z maščobami.
Raziskave tudi kažejo, da tisti, ki redno zajtrkujejo, lažje vzdržujejo priporočeno telesno težo. Pozitivni učinki se pokažejo že, če uživamo zajtrk 4 do 5 krat na teden.

Dan pričnimo z zajtrkom. Zapomnimo si, da naše telo (možgani) potrebuje energijo, preden začnemo z delom oziroma z učenjem. Lažje se bomo učili, reševali kompleksne naloge in probleme, večala se bosta pozornost in spomin.
Zdrav zajtrk naj bo sestavljen iz:
– polnovrednih sestavin iz celih žit ( polnozrnati kruh, kaše …),
– kakovostnih beljakovin (jajca, mleko),
– zelenjave in sadja.
Izogibajmo se žitom z veliko dodanega sladkorja, maščob in soli.

(Skupno 356 obiskov, današnjih obiskov 1)