Matevž, ponekod imenovan tudi»medved« ali »krompirjev ded«, je okusna zabeljena pirejasta priloga ali samostojna jed iz kuhanega krompirja in fižola.

Jed se najpogosteje pojavlja na Dolenjskem in širšem območju osrednje Slovenije.  Vsebuje tudi krompir, ki se je začel v prehrani uporabljat šele z 19. stoletjem. V revnejših okoljih so pripravljali matevž kot glavno oziroma edino jed. Postopoma se je začel uveljavljat tudi v mestni in gostilniški kuhinji. Pogosto jo postrežejo ob kolinah, k pečenkam in drugim toplim mesnim jedem. Matevž jedo tudi z zabeljenim kuhanim kislim zeljem.

Če matevž ponudimo na kislem zelju ali kisli repi, se ta jed imenuje »medved«. Ime jedi matevž izvira iz osebnega imena Matej oziroma Matevž, tako kot tudi nekateri drugi narečni izrazi.

KAKO PRIPRAVIMO?

SESTAVINE

1 kg fižola v zrnju

peteršiljeva korenina

lovorov list

4 stroki česna

1,5 kg krompirja

Sol

5 dag surovega masla

1 dl kisle smetane

15 dag ocvirkov

1 žlica bele moke

PRIPRAVA:

  1. Zvečer namočimo fižol v vodo.
  2. Naslednji dan mu odlijemo vodo in ga kuhamo v osoljeni hladni vodi z lovorovim listom in peteršiljevo korenino. Fižol mora biti pokrit z vodo.
  3. Posebej skuhamo olupljen krompir, ki ga odcedimo, zabelimo z maslom, smetano in ocvirki.
  4. Kuhan fižol in zabeljen krompir zmešamo in zmečkamo v pire. Vanj zmešamo nasekljan česen.
  5. Postrežemo ga tako, da damo v skledo dušeno kislo zelje ali repo, na sredino ali ob robu pa matevž. K jedi lahko postrežemo kuhano prekajeno meso, pečenke in koline

 

Vir: Bogataj J.:Gastronomija osredne Slovenije inLjubljane,Hart,Ljubljana21,str152.

Mojca Tkalec Zoran

(Skupno 418 obiskov, današnjih obiskov 1)