Slovenija je v letu 2021 dobila naziv Evropska gastronomska regija. To je priznanje vsem, ki so vključeni v gastronomsko ponudbo tako na področju pridelave, predelave in prireje živil. Ne smemo pozabiti še na vse, ki delajo pri promociji in izvedbi gastronomije.

Sloveniji se žitna polja spogleduje

Slovenija je edina evropska država, ki povezuje Alpe, Mediteran in Kras ter Panonsko nižino. Pokrajine so zelo raznolike kar se odraža v kulturi in gastronomiji.

V Sloveniji imamo 24 gastronomskih regij in 3 vinorodne dežele .

 

Vir: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/evropska-gastronomska-regija-2021-slovenija

 

Leto 2021 nam ob izzivih prinaša tudi priložnosti, da skupaj povzdignemo gastronomijo na še višjo raven. Spoznavali bomo slovenske jedi in od kod izvirajo, jih okušali, prenašali recepte, pripravljali jedi na sodobnejši način…

Pričeli smo z novembrskim jedilnikom, kjer smo vključili vsak teden vsaj eno slovensko jed. Spoznali boste izvor jedi, sestavo in kako si jo lahko sami pripravite.

 

MATEVŽ ALI MEDVED

Matevž, ponekod imenovan tudi»medved« ali »krompirjev ded«, je okusna zabeljena pirejasta priloga ali samostojna jed iz kuhanega krompirja in fižola.

Jed se najpogosteje pojavlja na Dolenjskem in širšem območju osrednje Slovenije.  Vsebuje tudi krompir, ki se je začel v prehrani uporabljat šele z 19. stoletjem. V revnejših okoljih so pripravljali matevž kot glavno oziroma edino jed. Postopoma se je začel uveljavljat tudi v mestni in gostilniški kuhinji. Pogosto jo postrežejo ob kolinah, k pečenkam in drugim toplim mesnim jedem. Matevž jedo tudi z zabeljenim kuhanim kislim zeljem.

Če matevž ponudimo na kislem zelju ali kisli repi, se ta jed imenuje »medved«. Ime jedi matevž izvira iz osebnega imena Matej oziroma Matevž, tako kot tudi nekateri drugi narečni izrazi.

KAKO PRIPRAVIMO?

SESTAVINE

1 kg fižola v zrnju

peteršiljeva korenina

lovorov list

4 stroki česna

1,5 kg krompirja

Sol

5 dag surovega masla

1 dl kisle smetane

15 dag ocvirkov

1 žlica bele moke

PRIPRAVA:

  1. Zvečer namočimo fižol v vodo.
  2. Naslednji dan mu odlijemo vodo in ga kuhamo v osoljeni hladni vodi z lovorovim listom in peteršiljevo korenino. Fižol mora biti pokrit z vodo.
  3. Posebej skuhamo olupljen krompir, ki ga odcedimo, zabelimo z maslom, smetano in ocvirki.
  4. Kuhan fižol in zabeljen krompir zmešamo in zmečkamo v pire. Vanj zmešamo nasekljan česen.
  5. Postrežemo ga tako, da damo v skledo dušeno kislo zelje ali repo, na sredino ali ob robu pa matevž. K jedi lahko postrežemo kuhano prekajeno meso, pečenke in koline

 

Vir: Bogataj J.:Gastronomija osredne Slovenije inLjubljane,Hart,Ljubljana21,str152.

Mojca Tkalec Zoran

(Skupno 625 obiskov, današnjih obiskov 1)