Najrazličnejše pogače so se v Prlekiji razvile verjetno iz lokalne krušne dediščine. Ob vsaki peki kruha so iz ostankov testa pri mesenju kruha gospodinje izumljale najrazličnejše okusne pogače. Te so sčasoma postale zahtevnejše po načinu priprave in uporabljenih sestavinah. Zato so jih pripravljali predvsem za praznične in druge priložnosti. Najrazličnejše pogače in kipniki so bili pogosta jed v priviligiranih družbenih skupinah 17. in 18. stoletja.

Prleška gibanica je izredno kakovostna, sočna in slastna pogača, izdelana iz vlečenega testa, iz 5 do 9 plasti med skutnimi nadevi. Pripravljali so jo le ob nedeljah in praznikih. Za trgatev so pripravili gibanice z grozdjem. Bogastvo pogač v Prlekiji dokazuje tudi paleta lokalnih narečnih poimenovanj, ki jih lahko strnemo v tri temeljne skupine: gibanice, kvasenice in krapci.

Prleški gibanici je po sestavinah in načinu priprave podobna slovenskogoriška gibanica.

 

https://www.gurman.eu/recepti/koruzna-polenta-ii-10741

KAKO JO PRIPRAVIMO?

SESTAVINE:

Vlečeno testo

50 dag mešane moke (več ostre kot mehke moke)

1 žlica jabolčnega kisaž1 žlica rastlinskega olja

1 jajce

ščepec soli

1,5 dl mlačne vode po potrebi

Nadev:

1 kg sveže polnomastne skute

0,5 – 1 l goste kisle smetane

2-4 žlice sladkorja

3 jajca

20 dag surovega masla

vanilijin sladkor po želji

PRIPRAVA:

  1. Iz naštetih sestavin naredimo gladko, voljno testo, ki naj približno 2 uri počiva. Testo namažemo z oljem, da se ne naredi skorja.
  2. Testo razvaljamo v okroglo obliko na deski in ga razvlečemo ter položimo v namaščen okrogel keramični ali kovinski pekač (premer ok. 35 cm) in sicer tako, da ga približno polovica visi čez rob. Testo, ki visi čez rob, zarežemo do roba pekača na 7 enakih delov.
  3. Testo namažemo z raztopljenim maslom, dodamo nadev in pokrijemo z enim od sedmih delov testa, ki visi čez rob. Robove testa stisnemo in ponavljamo postopek toliko časa, da porabimo vse testo in nadev. Na vrhu gibanice sta dve plasti testa.
  4. Zadnji dve plasti testa bogato premažemo z gosto kislo smetano. Višina prleške gibanice je 1,5 do 2,5 cm.
  5. Gibanico pečemo v krušni peči ali v pečici na 200 °C, da se zlato rjavo zapeče (približno 40 minut).
  6. Po drugi svetovni vojni so začeli v prleško gibanico ponekod dodajati rozine. Gibanico ponudimo vročo, razrezano na ozke trikotnike.

Preden jo ponudimo, jo lahko potresemo s sladkorjem.

Vir: Bogataj,J.:Gastronomija Panonske Slovenije,Hart,Ljubljana21

(Skupno 573 obiskov, današnjih obiskov 1)