Potice so ena najbolj razširjenih jedi in predvsem značilnih skupin jedi v Sloveniji. Potice so pretežno sladke, poznamo pa tudi nekaj slanih z mesnimi, zeliščnimi in zelenjavnimi nadevi. Hubanca je tradicionalna praznična potica v Brdih. Njeno ime je podobno furlanski besedi in sladici, ki se imenuje gubana.
Tako v Sloveniji kot v sosednji Furlaniji poznajo dve vrsti te potice, razlikujeta se po testu. Prva je iz kvašenega testa, druga iz vlečenega testa in ji pravijo tudi čedajska ali patriarhalna, kar nakazuje na možnost, da bi se tehnologija njene priprave razvila v Čedadu. Prvi pisni vir o tej sladici je iz leta 1576 in omenja njeno ceno, ki je bila podobna dnevni plači izkušenega zidarja. Najbolj značilni prazniki za peko hubance so bili velika noč, božič, veliki šmaren, tudi ob zaključku košnje, ob likofih in na porokah.
https://www.noviglas.eu/gubanca-kot-simbol-gostoljubja/
KAKO JO PRIPRAVIMO?
SESTAVINE:
Kvašeno testo
1 kg moke
10-12dag sladkorja
12 dag masla
sol
mleko
4 dag kvasa
6 žlic ruma
vanilijin sladkor
limonina lupinica
maščoba za pekač
Nadev:
krušne drobtine
1 jajce
maslo, mleko
rozine, mleti orehi
limonina lupinica
vino, rum
PRIPRAVA:
- Iz navedenih sestavin zamesimo mehko gladko kvašeno testo, ki naj vzhaja.
- Testo razvaljamo in ga potresemo s koščki masla.
- Drobtine pocvremo na maslu, jim prilijemo mleko, dodamo zmlete orehe in ostale sestavine za nadev.
- Z nadevom premažemo testo, ga tesno zvijemo, še enkrat vzhajamo in spečemo v pečici na 180 °
Vir: Bogataj,J.:Gastronomija Sredozemske Slovenije,Hart,Ljubljana21