Potice so ena najbolj razširjenih jedi in predvsem značilnih skupin jedi v Sloveniji. Potice so pretežno sladke, poznamo pa tudi nekaj slanih z mesnimi, zeliščnimi in zelenjavnimi nadevi. Hubanca je tradicionalna praznična potica v Brdih. Njeno ime je podobno furlanski besedi in sladici, ki se imenuje gubana.

Tako v Sloveniji kot v sosednji Furlaniji poznajo dve vrsti te potice, razlikujeta se po testu. Prva je iz kvašenega testa, druga iz vlečenega testa in ji pravijo tudi čedajska ali patriarhalna, kar nakazuje na možnost, da bi se tehnologija njene priprave razvila v Čedadu. Prvi pisni vir o tej sladici je iz leta 1576 in omenja njeno ceno, ki je bila podobna dnevni plači izkušenega zidarja. Najbolj značilni prazniki za peko hubance so bili velika noč, božič, veliki šmaren, tudi ob zaključku košnje, ob likofih in na porokah.

https://www.noviglas.eu/gubanca-kot-simbol-gostoljubja/

KAKO JO PRIPRAVIMO?

SESTAVINE:

Kvašeno testo

1 kg moke

10-12dag sladkorja

12 dag masla

sol

mleko

4 dag kvasa

6 žlic ruma

vanilijin sladkor

limonina lupinica

maščoba za pekač

Nadev:

krušne drobtine

1 jajce

maslo, mleko

rozine, mleti orehi

limonina lupinica

vino, rum

 

PRIPRAVA:

  1. Iz navedenih sestavin zamesimo mehko gladko kvašeno testo, ki naj vzhaja.
  2. Testo razvaljamo in ga potresemo s koščki masla.
  3. Drobtine pocvremo na maslu, jim prilijemo mleko, dodamo zmlete orehe in ostale sestavine za nadev.
  4. Z nadevom premažemo testo, ga tesno zvijemo, še enkrat vzhajamo in spečemo v pečici na 180 °

Vir: Bogataj,J.:Gastronomija Sredozemske Slovenije,Hart,Ljubljana21

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)