V nedeljo, 4. junija 2023, je na OŠ Šmarje-Sap potekalo osnovnošolsko šahovsko ekipno državno prvenstvo do 12 let za šolsko leto 2022/2023. Ekipo sestavljajo štirje šahisti, vsaka ekipa pa ima tudi možnost ene rezerve. Prvenstva se je udeležilo 30 ekip iz vse Slovenije, med njimi tudi ekipa OŠ Janka Modra. Na turnirju so igrali 7 kol, v časovni kontroli 10 min za partijo in dodatkom 5 sekund za vsako potezo. Vsi mladi šahisti so prikazali veliko šahovskega znanja in zelo napet boj vse do zadnje poteze.

Našo ekipo so sestavljali Vid Kampuš, Blaž Repek, Žiga Brezigar, Žiga Repek in Rok Gasparič. Na prvenstvo smo se zelo marljivo pripravljali celo leto in imeli že pred začetkom visoke cilje. Žal se prvenstvo za nas ni začelo najbolje. V drugem kolu smo izgubili, v četrtem kolu pa igrali neodločeno. Do konca turnirja smo za najvišje uvrstitve potrebovali zmage v vseh preostalih dvobojih in takrat so naši šahisti pokazali, da so najboljši, ko je to najbolj potrebno. Zmagali so v vseh preostalih treh dvobojih, v zadnjem kolu pa premagali do takrat nepremagano ekipo OŠ bratov Polančičev Maribor. Na koncu so imele prve tri ekipe enako število točk, po dodatnih merilih pa smo zasedli odlično tretje mesto!

Fantastično sta igrala Vid Kampuš na prvi in Blaž Repek na drugi deski, saj sta v 7 partijah osvojila 5 oziroma 6 točk. Oba sta se izkazala kot pravi vodji ekipe. Odlično so nastopili tudi ostali trije šahisti in zelo pripomogli h končnemu uspehu. Žiga Brezigar je odločilno pripeval k zmagi v petem krogu, Rok Gasparič v šestem krogu, Žiga Repek pa je z zmago v zadnji partiji prvenstva odločil zadnji dvoboj. Iskrene čestitke!

Še bolj kot s šahovsko igro pa so naši šahisti navdušili z ekipnim pristopom in povezanostjo. Od prve do zadnje partije so vzpodbujali drug drugega, se bodrili v težkih trenutnih in skupaj veselili ob zmagah. Nanje smo lahko upravičeno ponosni! Že tretje leto zapored se uvrščajo na zmagovalni oder.

Še enkrat čestitke vsem šahistom, tudi tistim, ki pridno obiskujejo šahovski krožek in šahovsko šolo. Velika zahvala tudi šoli, občini in šahovskemu klubu, ki podpirajo šahovske dejavnosti.

Andrej Kampuš

Šahovski mentor na OŠ Janka Modra

 

-fotografije: https://photos.app.goo.gl/cZZXzvy3eQJYRXas6

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: