Svobodno se vsak izmed nas loteva kulture, eni s knjigo v roki, drugi s čopičem po platnu, nekateri s pesmijo, ki jo znamo deklamirati, zapeti ali zaigrati.

Na OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani je bilo danes živahno. Praznovali smo 110. obletnico rojstva enega največjih slovenskih prevajalcev, Janka Modra, ki se je rodil prav na današnji dan leta 1914 v Dolu pri Ljubljani. Moder ni bil le prevajalec iz več kot 20 jezikov, bil je tudi urednik, fililog, dramaturg, pesnik in publicist.

Na grobu Janka Modra so se spominu poklonili predstavniki šolske skupnosti, učiteljica Danica Števančec, ravnatelj Jure Leva, bivši ravnatelj Janez Hromc, Modrova nečakinja Darinka Kepec ter predstavniki občine z županom Željkom Savičem.

Foto: Ivan Marjanovič

Učenci razredne stopnje so sestavljali sestavljanko, iskali pomene tujejezičnih besed, jih poskusili uporabiti v preprostih povedih, ogledali so si razstavo, spoznali disketo in se seznanili z življenjem Janka Modra.

Starejši osnovnošolci so ob filmskem posnetku spoznali delček življenja Janka Modra, slišali veliko lepih besed o njegovem predanem in neutrudnem delu. Najbolj zanimive so bile zgodbe, ki se jih še spominjajo učitelji, ki so imeli čast, da so ga osebno poznali. Iz knjige Sla spomina smo prebrali sonet, v katerem omenja domačo vas Dol, svojo mater in svoje sorojence.

Janko Moder je umrl 20. oktobra 2006. Na pobudo takratnega ravnatelja, Janeza Hromca, so OŠ v Dolu 1. septembra 2007 poimenovali po Janku Modru.

Učitelji se trudimo, da tudi današnji rodovi vedo, kdo je bil Janko Moder ter se seznanijo z njegovim delom.

(Skupno 119 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: