Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 15. 11. 2024, obeležili že štirinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Osrednja tema, ki jo bomo tokrat posebej izpostavili, je »Moj naj zajtrk!«.
Naša šola se je letos pridružila vseslovenski akciji priprave tradicionalnih slovenskih jedi v tednu slovenske hrane od 11. novembra do 15. novembra. Zaključili bomo s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom.
Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati učence in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka, o lokalno pridelanih živilih slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, o pomenu zdravega načina življenja.
Pri pouku in v okviru naravoslovnega dne se bomo z učenci o vsem tem pogovorili. Petošolci bodo pripravili koruzno prgo.
Ta dan bomo imeli za zajtrk bio črni kruh, bio maslo in bio mleko ter med in jabolka. Vsa živila so pridelana in predelana v Sloveniji.
V petek, 15. 11. 2024 bomo imeli za kosilo joto in palačinke.
Mojca Tkalec Zoran
organizatorica šolske prehrane
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, 8.D
Prišli smo k pouku 2. šolsko uro in učilnico pripravili za zajtrk. Naša tema okraševanja je bila zima. Za zajtrk smo imeli med, maslo, kruh, jabolko in mleko. Po zajtrku smo pospravili učilnico in si ogledali predstavitev o lokalni pridelani hrani. Namesto šolskega radia, ki ga predvajajo vsak petek, so učenci pred jedilnico igrali na harmoniko. Nato smo si ogledali film o pomenu zdrave prehrane. Naučili smo se zakaj so včasih bili ljudje bolj suhi, kot danes. Po odmoru smo v skupinah sestavili zdrav jedilnik, nato smo ideje predstavili razredu. Po predstavitvi so v razred prišli učenci, ki so predstavili kmetijo Pr’Velepcu. Sodelovali smo v kvizu v katerem so za eno točko zmagali fantje. Učenec 9. razreda je predstavil postopek točenja medu, učenka pa je na harmoniko zaigrala pesem Čebelar. Po odmoru, smo si pogledali še en pol urni film o slovenskem tradicionalnem zajtrku. Ta dan nam je bil všeč, saj je bil poučen in smo se veliko naučili in jedli dobro hrano.
Anja Mešić, Megi Višček, 8.d